streda 30. júla 2014

Žltochvost hôrny - Phoenicurus phoenicurus

Rozšírenie:
Európsky druh, ktorý zasahuje do Ázie i Afriky.

Zafarbenie:
Samec má zadnú časť temena, záhlavie , krk, hornú časť chrbta a malé KK modrosivé. Stredné a veľké KK sú hnedé s modrosivým vonkajším okrajom. Letky sú hnedé. Predná časť čela s výbežkami ponad oči je biela. Boky hlavy (od prostriedku očí), brada, hrdlo, boky krku a hrvoľ sú čierne. ( V 1. roku má perie na hrdle hnedastožltkastú obrubu.) Ostatná časť brušnej strany, nadchvostové krovky a chvost okrem prostredného páru KP sú hrdzavé. Prostredný pár KP je tmavohnedý. Brucho a podchvostové krovky sú bledšie, belavé. Po jesennom prepŕchnutí je zafarbenie prostejšie. Vrch tela je žltkasto hnedý, vďaka obrube pier a čierna i hrdzavá farba nie sú intenzívne, lebo biela obruba jednotlivých pier ich tlmí. Samica je viac menej jednofarebne sivohnedá, na brušnej strane (od pŕs) hrdzavkastá. Chvost, nadchvostové krovky a trtáč sú ako pri samcovi. Mladé majú tmavohnedé okrajové škvrny pier, na vrchu tela na sivohnedom, na brušnej strane na hrdzavkastobelavom základe. Chvost je ako starých. Zobák a nohy samca sú čierne, zobák samice čiernohnedý, nohy tmavohnedé.
Samec

Samica









Pŕchnutie:
Pŕchnu celkom a to raz ročne, v júli a auguste. Mláďatá v tom istom čase čiastočne.

Veľkosť: (priemerná)
Dĺžka zobáka 12,5 mm, krídla samec 80 mm samica 78,5 mm, chvosta 60 mm, behák 22 mm, váha 16 g.

Výskyt u nás:
Na vhodných biotopoch je to hojný druh. Prirodzene vyskytujú sa miesta, kde je veľmi hojný. Je sťahovavý. Priletuje koncom marca a v apríli (niektoré až začiatkom mája). Odletujú v septembri a októbri. Zimujú v Afrike južne od Sahary až po rovník.

Biotop:
Hory parkovitého typu, staré vŕbové zárasty, okolo riek, okraje hôr s lúčkami, grúňmi, hoľami, parky, ovocné záhrady, najmä tam, kde sú oporné múry s dutinami, aj priamo ľudské stavby. Hlbokým kompaktným horám sa síce vyhýba, ak však konfigurácia kraja podmieňuje riediny aspoň s malými slnečnými grúnikmi, vyskytne sa i na takýchto miestach. Žije v nížinách, v predhoriach i vysoko vo vrchoch.

Rozmnožovanie:
Hniezdo si robia v dutinách stromov, v múroch a v stavbách, najmä rozostavaných, ale ešte pootváraných. Veľmi rady si robia hniezda v záhradných búdach staršieho typu, v záhradných oporných múroch v otvoroch urobených na odtekanie vody. Hniezdia aj vo vyvesených vtáčích búdkach. Hniezdo je malé, neumelé, trocha pevnejšie ako hniezdo žltochvosta domového. Zložené je zo stebiel, listov (trávy), korienkov a vnútro je vystlaté srsťou a perím. Násada sa skladá z 5 -6, výnimočne až z 8 vajec, ktoré sú modrozelené. Veľkosť vajec je cca 19 x 14 mm, priemer 19 x14 mm, váha 2 g. Inkubačný čas je 13 - 14 dní. a zväčša sedí len samica. Výchova mladých trvá 12 až 14 dní a zúčastňujú sa na nej obaja rodičia. Vylietané mladé vídať na začiatku júna.  Nosia sa 2. razy do roka.



Potrava:
Najmä hmyz, jeho larvy a kukly. Hmyz zbierajú zo zeme a chytajú aj v povetrí.





Zdroje:
https://www.google.sk/search?q=phoenicurus+phoenicurus&safe=active&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=pNjYU6HvFcT8ywPkg4G4BQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1440&bih=789

Oskár Ferianc, Vtáky Slovenska 2, Vydavateľstvo Veda, 1979, Bratislava




Podobné druhy:

Žltochvost domový








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára