pondelok 28. júla 2014

Drozd kolohrivý - Turdus torquatus

Zafarbenie:
Samec má celkové zafarbenie hnedkastočierne až čierne s veľkou bielou až hnedkastobielou škvrnou krížom cez hrvoľ. Na stredných a veľkých krovkách a podobne na letkách sú okraje biele, na ostatnom perí čerstvo po prepŕchnutí sivé (neskôr sa obderú a perie sa stáva jednofarebným). Na brušnej strane od bieleho pásu (polmesiaca) má perie užšie alebo širšie biele okraje a okrem toho aspoň časť pier biele (belavé) škvrny na kostrnke alebo bokoch popri nej. Samička je v základnej farbe hnedšia ako samec a má širšie biele obruby pier. Škvrna cez hrvoľ je hnedastá. Mláďatá majú základnú farbu tmavohnedú, na chrbtovej strane s belavými kostrnkovými čiaročkami, na brušnej s krížnym belavým pásikovaním. Zobák samca je červenkastožltý, samice tmavý (cez zimu stmavne aj samcovi), nohy hnedé.



Pŕchnutie:
Pŕchnu raz ročne medzi júlom a septembrom a to celkom, mláďatá medzi júlom a augustom čiastočne.

Veľkosť: (priemerné údaje)
Dĺžka zobáka 20 mm, krídla 141 mm, chvosta 110 mm, beháka 32 mm, váha 103 g.

Výskyt u nás:
Je to druh na súcich biotopoch na Slovensku celkom hojný, miestami veľmi hojný. Sú sťahovavé priletujú v marci a apríli. Odletujú v septembri a októbri. Zimujú v južnej Európe.

Biotop:
Žijú v ihličnatých horách, ktorým dávajú prednosť pred všetkými ostatnými. Podľa skúseností majú radi staré, hrubé, nevysoké smrečiny pralesného typu s okrajovými hlavnicami čučoriedia, s čistinkami, lúčkami, a pod. Žijú však aj v mladinách i v starých členených horách, v rúbaniach s výstavkovými stromami a s krovitým zárastom a na okraji vývratísk. Mnohé žijú v prechodnompásme medzi horou a kosodrevinou a jednotlivé páry prenikajú i hlboko do kosodreviny.

Hniezdenie:
Hniezda si umiestňujú na stromy, občas i na kosodrevinu. Výška umiestnenia je rozličná. Hniezda nie sú veľké. Vnútorný priemer hniezdovej  jamky cca 10 cm, vonkajší 17 cm. Hniezda sa skladajú z troch vrstiev, z najhrubšej vonkajšej, zo strednej, ktorá býva slabšie zastúpená, prípadne chýba, a z vnútornej. vonkajšiu vrstvu tvoria spletené steblá tráv a tenké konáriky ihličín. Stredná je z blata, premiešaného zvyčajne rastlinnými úlomkami a býva iba v spodnej časti hniezda. dakedy je miesto blata iba tenká vrstva trúchnatiny zlepenejslinami. Vnútorná vrstva je z jemnejších rastlinných častí, machu, lišajníkov. Počet vajec je 4 - 5. Zafarbením sa vyjcia podobajú vajciam drozdov čiernych , sú však živšie modrastozelené a aj škvrny sú jasnejšie. Veľkosť vajec: 31 x 22 mm, priemer 30,8 x 22,2 mm. Inkubačný čas je 14 - 15 dní a rovnako dlho trvá aj výchova mláďat v hniezde. Hniezdia v máji  - júni.



 Potrava:
Podobná ako pri iných drozdoch - živočíšna, rastlinná. Hmyz, larvy, kukly, stonôžky, červíky, menšie slimáky, čučoriedky (Zaujímavosť:  Čučoriedky žerú v takom množstve, že im zafarbujú trus na atramentovo).







Zdroje:
 https://www.google.sk/search?q=turdus+torquatus&safe=active&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=uXrWU8ryFpPT4QTlqoBw&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1440&bih=789

 Oskár Ferianc, Vtáky Slovenska 2, Vydavateľstvo Veda, 1979, Bratislava




Ďalšie druhy:

Drozd čierny 

Drozd červenkavý 

Drozd trskota 

Drozd čvíkota 

Drozd plavý 






  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára