streda 30. júla 2014

Oriešok obyčajný - Troglodytes troglodytes

Rozšírenie:
Európa, severozápadná Afrika, Ázia a Severná Amerika

Zafarbenie:
Samec i samička sú hrdzavkastohnedé. Ku spodku tela však pribúda sivej farby, takže hrvoľ, prsia a čiastočne aj brucho sú sivohnedé. Boky tela (v tom myslíme aj krídla) a nazad aj vrch aj spodok, ako aj chvost sú tmavohnedo priečne pásikavé. Sponad oko na sluchy ide hnedý pásik. Mláďatá sa podobajú starým, sú však na brušnej strane hnedšie, na chrbtovej hrdzavšie bez jasného nadočného pásika. Zobák je tmavohnedý, nohy mäsovohnedé.





Pŕchnutie:
Pŕchnu v auguste a septembri, staré celkom, mladé čiastočne.

Veľkosť: (priemerné)
Dĺžka zobáka 11,5 mm, krídla samec 47 samica 45 mm, chvost 31 mm, behák 16,5 mm, váha 8 g.

Výskyt u nás:
Hustota výskytu orieška obyčajného u nás značne kolíše i na vhodných biotopoch,miestami je hojný, miestami zriedkavý. Je stálym vtákom, v jeseni i v zime však často opúšťa letné sídliská a potom sa zjaví hoc aj v dedinách, v sadoch, záhradách i bezprostredne pri staviskách, najmä poľnohospodárských, alebo na holých brehoch vôd, napr. Dunaja a pod. Svoju prítomnosť najčastejšie prezradí tým, že sa ozve alebo zaspieva aj uprostred zimy.

Biotop:
Rozličné hory, listnaté aj ihličnaté, v nižších i vo vyšších polohách. Pritom vyhľadáva husté kroviny, ktorými sa majstrovsky preplieta, v nich sa ukrýva aj si stavia hniezdo. Má rád husté zárasty úžľabín okolo potokov pretekajúcich horami. Vyskytne sa však aj v bezpodrastovej ihličnatej hore, kde mu stačí niekoľko padnutých stromov. Rád sa usadzuje aj na vývratiskách i v rúbaniach, na koreňoch s veľkými kolesami odtrhnutej zeme alebo na pňoch s okolitou zmladzujúcou sa horou.

Hniezdenie:
Samec, ktorý jediný stavia hniezdo, vyberá si preň rozličné miesta, v hustých kríkoch, pod koreňmi vyvrátených stromov, v dutých pňoch, stržiach, nad potokmi, v spletenine lianových rastlín, ako napr. černica, plamienka, chmeľu, i v mladých smriečkoch. Hniezdo je pomerne veľké, vajcovité (dlhšia os zvislá) alebo guľaté, spravené z machu, zo suchých tráv, z listov, srsti a pod. Otvor má zboku. Samička znáša 5 - 6 vajec, alebo dakedy aj oveľa viac vajec a vysedí ich sama. Veľkosť vajec 17 x 13 mm, priemer 16,7 x 12,7 mm. Inkubačný čas trvá 14 -15 dní. Mláďatá kŕmia obaja rodičia a čas od vyliahnutia po vyvedenie je 16 -17 dní. Samec stavia i ďalšie hniezda, sú to však nocľažiskové hniezda a často veľmi blízko pri prvom. Oriešok obyčajný hniezdi 2 razy do roka. Začiatok hniezdenia spadá do apríla, medzi hniezdením jednotlivých párov sú však značné rozdiely.



Potrava:
Drobný hmyz, jeho vajíčka, larvy a kukly a pavúky. V jeseni akiste aj plody (baza čierna...)






Zdroje:
https://www.google.sk/search?q=troglodytes+troglodytes&safe=active&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=bcXYU93VB6v9ywPJvoKwBQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1440&bih=789

Oskár Ferianc, Vtáky Slovenska 2, Vydavateľstvo Veda, 1979, Bratislava
















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára