streda 30. júla 2014

Brhlík obyčajný - Sitta europaea

Zafarbenie:
Zafarbenie samca i samice sa iba málo líši. Vrch tela majú makovo modrý. Od základu vrchnej čeluste cez oko a sluchy sa tiahne na krk čierny pás šírky oka. Líce, brada a hrdlo sú žltkastobiele s okrajovým pribúdaním žltkastohnedej farby, ktorou je zafarbený spodok tela. Na slabinách až k holeniam sú živogaštanovej farby. Podchvostové krovky sú rovnakej farby s koncovými bielymi škvrnami. Letky sú tmavosivohnedé. Prostredný pár KP je ako chrbát, ostatné sú čierne, na konci s bielymi a sivými škvrnami, ktorých rozsah sa ku krajovým perám zväčšuje. Samička sa líši len nedostatkom gaštanovej farby, ktorá je tu nahradená hrdzavohnedou (prechod od farby ostatného spodku je nevýrazný) a sivou farbou okolo kostrniek na podchvostových krovkách. Mláďatá sa líšia sivším vrchom tela a hnedým pásom cez oko. Zobák je rohovo sivočierny, nohy žltkastohnedé.





Pŕchnutie:
Pŕchnu od júna do augusta celkom, mláďatá v júli a auguste čiastočne (iba drobné perie)

Veľkosť: (priemerná)
Zobák 16,5 mm, krídla samec 82,5 mm samica 83 mm, chvost 46 mm, behák 19 mm, váha 24 g

Výskyt u nás:
U nás je hojným druhom na primeraných biotopoch. Je stály a ani v jeseni a cez zimu nerobí väčšie cesty. V jeseni sa vše pridáva do spoločnosti sýkoriek.

Biotop:
Predovšetkým staré listnaté hory, dubiny, bučiny i luhy, menej zmiešané hory. Hojný býva v sadoch a záhradách s veľkými starými stromami. V čistých ihličinách je vzácny. Do vrchov vystupuje hojnejšie tak vysoko, ako siaha buk, javor alebo iné listnaté stromy.

Hniezdenie:
 Nosia sa v bútľavinách stromov. Výška dier od 2 do 4 metrov. V literatúre sa uvádza, že hniezdo si robí iba samica. V jednom prípade bol pozorovaný aj samec, ktorý nosil kúsky kôry do hniezda. Samica nosila kôru tu - tam však priletela bez nej, sadla na okraj otvoru a zamazovala ho. Samec ani raz nebol pozorovaný pri tejto činnosti. Úprava hniezda bútľaviny trvá okolo dvoch týždňov. Dĺžka sa prirodzene mení s množstvom vymazávania. Niekedy zamazávajú väčšie otvory a na to potrebujú aj veľa hliny. Otvor a dakedy aj kus dreva zvonku i zvnútra zamazávajú hlinou zmiešanou slinami. Stvrdnutá hlina je veľmi pevná. Do hniezda ako poprávku hniezdovej dutiny nosia najmä kôru stromov (dubov, smrekov a pod. ), ale aj lístie. Počet vajec je 5 - 9, zriedkavo až 10. Veľkosť vajec 19 x 14,5 mm. Vajcia sú biele so žltkastohnedými škvrnami zvyčajne skoncentrovanými v podobe venčeka okolo hrubšieho konca, inokedy sú rozptýlené po celom povrchu. Okrem nich bývajú spodné fialové škvrnky. Inkubačný čas je 13 až 17 dní a sedí iba samica. Výchova mláďat v hniezde trvá asi 24 dní. Vylietané mláďatá z prvého hniezda možno pozorovať koncom mája. Nosia sa dva razy do roka.





Potrava:
Hmyz v rozličných štádiach vývinu a pavúky. Okrem toho rozličné semená. Lieskovce si nosia do štrbín kôry stromov a tam ich rozbíjajú. Žerú i žalude, javorové semená, bukvice a pod. V blízkosti ľudských obydlí i konopné a slnečnicové semená.






Zdroje:
 https://www.google.sk/search?q=sitta+europaea&safe=active&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=8brYU44Sg_zKA72RgfAG&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1440&bih=789
 
 Oskár Ferianc, Vtáky Slovenska 2, Vydavateľstvo Veda, 1979, Bratislava


 






 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára