piatok 25. júla 2014

Drozd červenkavý - Turdus iliacus

Rozšírenie: 
Severná časť Európy a Sibíri. V európe na západ siaha do Škótska na Faerské ostrovy a Island. Obýva takmer celý 3kandinávsky poloostrov okrem južného Švédska, Fínsko a európsku časť Ruska.

Zafarbenie:
Na chrbtovej strane sa podobajú drozdovi plavému, sú však trocha tmavšie a ponad oko sa im tiahne výrazný žltkastobiely pás ,,brvy". Základná farba brušnej strany je bledšia a škvrnitosť je hustejšia, škvrny sú postavené viac-menej v radoch a výraznejšie sa odrážajú od jasného podkladu. Na podkrýdlových krovkách a slabinách sú hrdzavočervené. Vnútorné zástavice letiek v spodnej časti sú plavosivé. Aj mláďatá sú zafarbené podobne ako pri plavom drozdovi, iba superciliárny pás je výraznejší a slabiny hrdzavejšie. Zobák je tmavohnedý, nohy žltkastohnedé.









Pŕchnutie:
Pŕchnu raz do roka, v auguste a septembri (októbri), mláďatá podľa času vylietania, zvyčajne však do konca septembra - začiatku októbra. Pŕchnutie mláďat je čiastočné, drobné perie a časť veľkých KK.

Veľkosť: (priemerné hodnoty)
Dlžka zobáka 16 mm, krídla samec 118 mm samica 115 mm, chvost 76 mm, behák 27 mm, váha 65 - 70 g

Výskyt u nás:
U nás sa vyskytuje hojne na jar v marci a apríli. Na niektorých miestach u nás aj prezimujú.

Biotop:
Severské hory s bohatou krovinatou etážou alebo iba krovinaté zárasty. Vyžadujú si blízkosť vody neďaleko hniezdiska. Nezáleží im na druhoch stromov. U nás v tatranskom prípade ide i ihličnaté hory, v sološníckom o bučinu, v dunajeckom o vŕbové kroviny.

Hniezdenie:
Hniezdo si robia zo stebiel a listov tráv a vnútro vymazávajú. Hniezdo si väčšinou stavajú nízko, málokedy nad 3 metre, často iba niekoľko centimetrov nad zemou alebo priamo na zemi pod borievky. Počet vajec je 5 až 6. Zafarbené sú podobne ako vajcia drozda čierneho. Základnú farbu majú modrozelenú, škvrny červenohnedé. veľkosť vajec 24,5 x 18,5 mm, priemer 25,8 x 18,7 mm. Inkubačný čas je asi 13 dní a výchova mláďat v hniezde trvá 14 dní. Hniezdia 2 razy ročne. Prvé hniezdenie u nás padá do mája (až júna), druhé na koniec júna a júl. Na vysedávaní vajec a výchove mláďat sa zúčastňujú obaja rodičia.







Potrava:
plody najmä bobule (baza, kalina, černica, čučoriedky...), slimáky, hmyz, pavúky, červíky, obľubujú hrozno.





Zdroje:
https://www.google.sk/search?q=turdus+iliacus&client=firefox-a&hs=AOL&rls=org.mozilla:sk:official&channel=nts&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=b0jSU-yvBueN7AbA4oH4Aw&ved=0CAgQ_AUoAQ

Oskár Ferianc, Vtáky Slovenska 2, Vydavateľstvo Veda, 1979, Bratislava







Ďalšie druhy:

Drozd trskota

Drozd čvíkota

Drozd plavý

drozd čierny

Drozd kolohrivý






1 komentár: